de betere bandenservice


Nieuws

Winterbanden: 5 gevaarlijke fabeltjes

Winterbanden geven bij kou en gladheid écht meer grip dan zomer- of all-season banden. Toch zijn er nog altijd automobilisten die ook ’s winters gewoon doorrijden op ‘zomersloffen’. Da’s alsof u het hele jaar rond op teenslippers loopt! 

Fabeltje 1: ‘Het sneeuwt hier bijna nooit, dus winterbanden zijn overbodig’ 
Ook zonder sneeuw of ijs zijn winterbanden veiliger. Ze zijn gemaakt van zachter rubber. Terwijl zomerbanden ‘bevriezen’ bij temperaturen beneden 7 graden Celsius, en daardoor grip verliezen, blijven winterbanden tot ver onder nul soepel en gripvast.

Fabeltje 2: ‘De remweg is met winterbanden nauwelijks korter’
Bandentests van ANWB en andere instanties laten keer op keer zien dat de remweg met winterbanden in winterse omstandigheden tientallen méters korter is. Dat kan tot wel 40% schelen: precies de afstand die het verschil maakt tussen een ongeluk en veilig thuiskomen.

Fabeltje 3: ‘Met wat minder lucht erin maakt u van een zomerband een winterband’
Dit is echt gevaarlijke onzin. Ook al geeft u een zomerband minder spanning, het rubber blijft bij kou glashard. Rijden op zachte banden is sowieso levensgevaarlijk. Winterbanden bieden met hun zachtere rubber en hun speciale profiel wél veilige grip.

Fabeltje 4: ‘Die winterbandenplicht in het buitenland, dat loopt zo’n vaart niet…’
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in veel Europese landen wel. Zonder de juiste banden riskeert u boetes én kunt u bij een ongeval (mede)aansprakelijk worden gesteld, of zelfs onverzekerd blijken. ‘n Serieuze zaak!
 
Fabeltje 5: ‘Met winterbanden ben ik veel duurder uit’ 
Niet waar. Want terwijl u op uw ene bandenset rijdt, slijt uw andere niet. Uw banden gaan dus twee keer zo lang mee: 6 in plaats van 3 jaar. Of zelfs 8 in plaats van 4. Bovendien rijdt het veiliger en prettiger. Dat kan een hoop ellende en kosten besparen.

Overstappen? 
Wilt u overstappen van ‘teenslippers’ naar ‘snowboots’? Kom naar Bandimex in Rotterdam of Moerdijk!

Verzekeraars hebben steeds meer aandacht voor telematics


De verzekeringswereld wordt steeds vernieuwender en bekijkt steeds meer mogelijkheden die telematics te bieden heeft. Het delen van data uit voertuigen met verzekeraars is een van deze innoverende projecten waar enkele verzekeraars al mee aan het experimenteren zijn. Telematics kunnen voor zowel verzekeraars als de consument voordelen bieden.

Pay how you drive
Zo kun je in Nederland al bij enkele verzekeraars terecht voor een zogenaamde ‘pay-how-you-drive’-verzekering. Hierbij plaats je een black box in je auto, die registreert hoe je rijdt en het apparaat verbindt hier een score aan. De black box speelt deze data door naar de verzekeraar. Bij goed rijgedrag krijgt de verzekerde korting op zijn premie. 

Inzicht in je rijgedrag
Je hebt natuurlijk ook zelf inzicht in je rijgedrag. Ongeveer 80 procent van de bestuurders zou ongeveer één keer per maand zijn rijscore bekijken. De ‘coaching’ die verzekeraars kunnen bieden naar aanleiding van deze data zorgt ervoor dat mensen hun rijgedrag aanpassen.

Is dit de toekomst?
Uit onderzoek van Deloitte eind vorig jaar blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking deze vorm van verzekeren wel ziet zitten. In andere landen in Europa wordt deze vorm van verzekeren al steeds populairder. Zo is er bij 15 procent van de verzekeringen die in het afgelopen kwartaal in Italië werd afgesloten al sprake van data-uitwisseling. In Groot-Brittannië was het afgelopen jaar ook al een stijging van ruim 40 procent te zien in verzekeringen op basis van telematics.

Autoverzekeringen vergelijken
Op dit moment zijn er in Nederland nog niet heel veel mogelijkheden voor het verzekeren met data-uitwisseling. Verzekeraars kijken volgens Overstappen.nl bij het berekenen van je premie onder andere naar je schadeverleden door het schadevrije jarensysteem, maar niet zozeer naar je precieze rijgedrag. Ook spelen andere factoren zoals je woonplaats en je leeftijd een rol. Door te vergelijken kun je eenvoudig de goedkoopste autoverzekering vinden op Autoverzekering.nl

Op wintersport: wat moet er mee in de auto?

Je gaat op wintersport en bent druk bezig met het inpakken van de koffers. Maar wat heb je allemaal nodig als je met de auto richting wintersportvakantie gaat? Bandimex zocht het voor je uit!

Dingen die je altijd in je auto moet hebben liggen, zowel in de winter als in de zomer, zijn:

  • veiligheidsvesten
  • verbanddoos
  • gevarendriehoek
Ook een vignet is op veel buitenlandse snelwegen verplicht. 

Daarnaast neem je het volgende mee als je met de auto op wintersport gaat:

  • winterbanden: verplicht van 1 november tot en met 15 april als er sneeuw ligt
  • sneeuwkettingen: als dit aangegeven staat op de borden
  • reservebril of -lenzen (indien van toepassing)

Niet verplicht maar wel handig zijn de volgende zaken:

  • milieustickers
  • reisverzekering
  • Wegenwacht Europa Service
  • Navigatie-apparatuur of een kaart

Tip! Huur je een auto? Check dan of alles aanwezig is.

Het is heel belangrijk om de autobanden op slijtage na te laten kijken en te controleren of ze de juiste spanning hebben, voordat je op wintersportvakantie gaat. Bel Bandimex via 010 - 429 65 22 en wij lopen het voor je na terwijl jij lekker aan de koffie zit.

Bandimex wenst je een fijne wintersportvakantie toe!Staat personenautobanden onverminderd zorgwekkend

41% van de personenwagens kampt met ten minste één band met slijtage of schade

Leiden, 1 oktober 2015 – VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, heeft deze zomer voor de vierde keer een onderzoek laten uitvoeren naar de staat van personenwagenbanden in Nederland. De resultaten zijn nog altijd verontrustend.

In november 2012 vond het eerste onderzoek plaats. Toen al gaf VACO aan zich zorgen te maken over de verkeersveiligheid omdat 41% van de 1.500 onderzochte voertuigen ten minste één band heeft met een onregelmatigheidsslijtage of een vorm van schade. Bij 10% van de voertuigen waren een of meer banden zelfs zo slecht, dat ze de veiligheid van de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengen. Uit het onderzoek van deze zomer blijkt die 41% nog steeds onveranderd. Het aantal voertuigen dat werkelijk de veiligheid in gevaar brengt is weliswaar sinds oktober 2012 (10%) iets verminderd, maar blijft al twee jaar steken op 9%.” En dat is nog steeds veel te hoog”, stelt Edwin Brinksma, branchemanager bij VACO.

Bandenschades

Het percentage personenwagens dat rijdt met minimaal één band met een bepaalde schade is, na een kleine verbetering in 2013, weer terug op het oude zorgwekkende niveau van 2012: 25%. Het gaat dan voornamelijk om een geschuurde zijwand doordat ergens tegenaan is gereden en om andere beschadigingen in de zijwand van de band of van het wiel. Ook vervormingen, beschadigingen als gevolg van het rijden op een lege band, beschadigingen door slechte montage en perforaties en sneeën in het loopvlak behoren tot deze schades. 

Onregelmatige slijtage
Voorts blijkt uit het onderzoek dat op dit moment bij ruim 10% van de personenwagens minimaal één band een onregelmatig slijtagepatroon vertoont. Dat is 2% meer dan in 2012. Het gaat dan vooral om slijtage in het midden van het loopvlak of aan een of beide schouders. "Zulke slijtages vertellen dat iets niet in orde is”, legt Brinksma uit. "Het kan zijn dat met onderspanning is gereden, maar ook dat de bestuurder een ‘te sportieve rijstijl’ vertoont. Er zijn echter veel andere oorzaken mogelijk. Denk aan onbalans in de band-wielcombinatie of technische mankementen, zoals versleten schokdempers, te veel speling op de wiellagers, of een niet correct werkende ABS. In veel gevallen zal ook blijken dat de auto moet worden uitgelijnd.” Ook ‘normale’ slijtage komt voor: nog steeds rijdt ruim een kwart van de automobilisten met banden die verouderingsbarstjes en -scheurtjes vertonen. 

Winterbanden
"Nu het winterseizoen voor de deur staat, is het extra belangrijk dat de automobilist aandacht heeft voor zijn banden. Voor zijn eigen veiligheid én voor de verkeersveiligheid in het algemeen”, zegt Brinksma, "We wisten al uit eerder onderzoek dat auto’s in de winter een hogere schadefrequentie hebben. De stijging voor auto’s op zomerbanden is substantieel hoger (32%) dan voor auto’s op winterbanden (14%). Uit het veldonderzoek van februari 2014 blijkt echter ook nog eens dat auto’s op winterbanden veel minder bandenmankementen vertonen dan auto’s op zomerbanden. Bij het winteronderzoek reed 32% van de automobilisten op winterbanden; 3% op allseason en 65% op zomerbanden. 42% van de voertuigen met zomerbanden had ten minste één band met een onregelmatige slijtage of een andere vorm van schade. Voor winterbanden was dat ‘slechts’ 14%.” 

Verklaring
Brinksma ziet twee oorzaken als verklaring voor de betere staat van de winterbanden: "De eerste verklaring is dat de gemiddelde leeftijd van winterbanden jonger is dan die van zomerbanden. Het is dus logisch dat er minder sprake is van slijtage en schadegevallen. Maar de belangrijkste oorzaak is dat auto’s op winterbanden in de regel twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats komen. De banden kunnen daarom vaker door een deskundige worden gecontroleerd op gevaarlijke gebreken. Deze twee controles hebben met recht een belangrijke positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid.” 

Conclusie
"Het onderzoek toont wederom aan dat de automobilist te weinig aandacht heeft voor zijn banden. Het is aan te bevelen dat zij hun banden vaker visueel (laten) controleren. Een koude controle van de bandenspanning moet ook minimaal één keer per maand gebeuren. In geval van twijfel adviseren wij de automobilist om zich te wenden tot de erkende bandenservicespecialist”, stelt Brinksma. 

Beknopte resultaten van het onderzoek naar de staat van personenwagenbanden in Nederland 

TIP: bespaar geld met de juiste bandenspanning

Het controleren van uw bandenspanning is een kleine moeite en het levert u veel voordeel op. Niet alleen slijten uw banden minder snel, u rijdt ook veiliger en zuiniger. Uit recent onderzoek is gebleken dat het maandelijks checken en eventueel aanpassen van uw bandenspanning u op jaarbasis zo'n 100 euro bespaart.

Kennismaken met onze concurrerende prijzen en specialistische medewerkers? Bel dan 010 - 429 65 22 of loop binnen zonder afspraak. Dan ontdekt u meteen wat we bedoelen met ‘de betere bandenservice’.
Bandimex viert 40-jarig jubileum 


Op zaterdag 1 november 2014 bestond Bandimex precies 40 jaar. Dit heuglijke feit wordt een jaar lang gevierd met feestelijke jubileumacties. Zo viel ook te lezen in de Albrandswaardse weekkrant De Schakel.Deel deze pagina:
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Linkedin Delen op Google+ Delen via e-mail